¿HAS PERDIDO TUS DETALLES?

Monogràfics 1 – CASAL DEL CUINER

[vc_row][vc_column][vc_separator][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Escrits  de l’autor de caire divulgatiu publicats a la revista “Casal del Cuiner”,  de l’Associació de Cuiners i Rebosters de Barcelona.

1983

  •  Contribución de la botánica  al arte culinario, s.n., nº 9 (marc 1983).

  • A la memoria del maestro, s.n,  nº 11 (setembre 1983).

    Article dedicat a la memòria del llavors recentment traspassat senyor Sebastià DAMUNT que fou un gran Mestre de cuina i del qual l’autor li va  dedicar un capítol dins Cuina i Cuiners, vol. II, pp. 23-31.

Sebastia-Damunt

El Mestre Sebastià DAMUNT NINCLES a qui Josep li va dedicar un capítol en el volum II,  tant en digital com en paper.

1984

Editorial, nº16. (desembre1984).

Escrita amb motiu de ser anomenat president de l’Associació de Cuiners i Rebosters de Barcelona, més coneguda com “Casal del Cuiner”.

Carta abierta al Socio, nº 16, s.n. (desembre 1984).

Primer contacte amb el soci mitjançant l’oferta de treball des de la Junta Directiva.

 – Agraïment al Sr. Conseller , nº 16, s.n. (desembre 1984).

1985

Editorial, nº 17, s.n. (març 1985).

L’Art culinària a la Catalunya medieval (II). Notes sobre la matafaluga, nº 17, 5 pp. sense numeració. (març 1985).

Editorial, nº18 (juny 1985).

Notas sobre la matalahuva, nº 18 (juny 1985).

  • Visita al Jardín Botánico de nuestra ciudad, nº 18, ( juny, 1985).

BOTANIC-[1]-950

Es el primer cas conegut en que un grup de cuiners fan una visita col·lectiva a un jardí botànic.  L’enyorat Sr. Eugeni SIERRA I RÀFOLS, director aleshores del Jardí Botànic de Barcelona va ser l’encarregat de fer-nos les explicacions de cada planta. L’autor va procurar detallar-ne aquelles que tenen aplicacions culinàries.

BOTANIC-[2]-2-935


El mundo de las setas está de luto, nº 19 (desembre 1985).

Article dedicat a la memòria Sr. Ramón MENAL ARMISÉN, micòleg  en motiu de la seva defunció el 2 de novembre de 1985. El  Sr. MENAL va oficiar una conferència al Casal.

1986

–  Inauguració del nou local del “Casal del Cuiner” – (gener, 1986)

 

INAUGURACIÓ-[1986]-600-mj

“Era un 28 de Enero [de 1986], hora, 5 de la tarde. A través de las ventanas la tenue claridad de un día gris y lluvioso llegaba a su término…” Així s’expressava el company Jordi BARRERA I FEDERICO descrivint el que fou la inauguració del nou local, aquesta vegada en propietat del “Casal del Cuiner”. Entre els actes que es van fer, sens dubte el que el va emocionar més  a en Josep fou quan Alfredo MARTÍNEZ, el segon de cuina del Cosmos i per tant company, li va lliura un diploma de  tota la seva brigada com a reconeixement de la dedicació  i el fruit obtingut. A la dreta es pot observar la Mari MELLADO, la secretaria, malauradament mort molt prematurament. Darrera de l’Alfredo es dibuixa la silueta del Mestre Joaquim TRESSERRA ALTAFAJA i a l’altra banda en Julio HERNÁNDEZ, un dels socis incondicionals.

INAUGURACIO-[1]-700

El mateix dia, en Josep LLADONOSA I GIRÓ, Cap de Relacions Públiques del “Casal”, adreçant unes sentides paraules als associats. També va lliurar un detall a en Josep, en nom de l’Escola Arnadí. Escoltant atentament, el Mestre TRESSERRA, Julio HERNÁNDEZ i darrera d’ell sembla que es pot identificar en “Chiki”, un cuiner del Cosmos, company llavors d’en Josep.


– Editorial. ¡Gracias amigos!, nº 20 (juliol 1986).

Escrit per tal de agrair a tots els col·laboradors “financers” el seu suport davant l’amenaça de la més que probable desaparició de la revista “Casal del Cuiner”. Malauradament, anys a venir, això va ser un fet. Llavors eren altres temps i amb uns afanys de voler fer les coses que s’han perdut…. per sempre?


VII Concurs Cassoles de Tros, Juneda 18 maig 1986. Los convidados de piedra, nº 20 (juliol  1986).

Crítica dura per el tractament en que fórem rebuts els membres del jurat del Casal del Cuiner, per la poca consideració que tingueren a l’hora del àpat del migdia.


– ¿Coneixen a la “Casa Blanca” la cuina catalana?,  nº 20 (juliol 1986).

Article on es  demostra molt clarament el perill que hi ha en las traduccions de minutes, sobretot per part de articulistes aliens a la cuina o la gastronomia en general.


–  VII Concurs Cassoles de Tros, Juneda 18 maig 1986. Los convidados de piedra, nº 20 (juliol  1986).

JUNEDA-[2]-700

La invitació rebuda per assistir al Concurs. Encara que va ser com a membre del Jurat, aquí no es fa constar…..


Editorial, nº 21 (desembre 1986).

De tu a vós amb respecte!, Sr. Antoni Mascaró, nº 21 (desembre 1986).

Resposta a l’article escrit per el Sr. MascaróCompanyrisme professional, aparegut en el nº 37 de la revista “Renovación” portaveu oficial de la Germandat de Cambrers de Barcelona “L’Aliança”.


1987

 –Un comiat que no és per sempre. Tan sols fins més endavant!

Discurs del president sortint, Josep Garcia i Fortuny. “Sopar de Germanor”, ( 25 de gener de 1987),  nº 22 (juny 1987).


-Ha nacido la F.A.C.Y.R.E. (Federación Cultural de Asociaciones de Cocineros y Reposteros de España), nº 22 (1987).


Editorial, nº 24 (1987).

Editorial dedicada a Albert ASÍN, un incondicional del Casal gerent de “Peixos Murio, S.A”, que morí a mans d’un atracador.


¿Son fiables los artículos de divulgación?, nº 24, pp. 13-4. (1987).

Crítica dura envers un article signat per Angelina Badia dins el nº 4 de la revista “Chef Club” (novembre de 1985), referent a les inexactituds que menciona referent al safrà. No va tenir cap resposta.


1988

Reflexions entorn la Biblioteca Nacional de Catalunya, nº 25, p. 33 (abril 1988).

Com a taló de fons de l’article que va publicar el professor Francesc FONTBONA al diari AVUI sobre la  mancança de fons de la Biblioteca, es va aprofitat l’oportunitat  de poder explicar al lector la necessitat de crear un Centre d’Estudis de Gastronomia Catalana, atès les declaracions fetes pel llavors recentment anomenat director de la. B. de Catalunya, el Dr. Anscari MUNDÓ. Malgrat els anys transcorreguts encara és una assignatura pendent…

Presentación en Barcelona de una delegación de la Accademia Italiana della Cucina, nº 27, p. 22 (desembre 1988).

L’Acte és va dur a terme a l’Institut Italià de Cultura, presidit –per l’avui finat-, Secretari General de l’esmentada “Accademia”, el  Dr. Franco MARENGHI.


1989

Premio Marques de Villena, pp. 9-10,  nº 28 (juny 1989).

Carta que l’autor va adreçar  al “Ilustrísimo Sr. D. Ignacio FUEJO LAGO”, secretario general de Turismo del govern central fent un anàlisi de la convocatòria del Premio Nacional de Turismo, Gastronomía “Marques de Villena” corresponent a l’any 1988. A la pàgina següent, es reprodueix la carta que va remetre Francisco CANDELA CASTRILLO, Director General de Política Turística, agraint el interès i els suggeriments que es fan per a properes convocatòries. Cal recordar que de fet el de “Marqués” no es correcte car Villena no va gaudir mai d’aquest títol.


Manuscrito  culinario conventual del siglo XVIII,  pp. 28-32,  nº 28 (juny 1989).

Comunicació de l’existència d’un manuscrit dels caputxins sevillans del 1740, l’original del qual pertanyia a l’avui finat, catedràtic de histologia, Dr. Diego FERRER I FERNÁNDEZ DE LA RIVA. Aquest manuscrit que els estudiosos de l’alimentació i la gastronomia en general consideren perdut – en data de maig de 2106 -,  encara resta inèdit.


– La condimentació a la Catalunya medieval. Aportacions per al seu estudi, nº 30, pp. 40-55,  (desembre 1989).

Reproducció del mateix article publicat dins Alimentació i societat a la  Catalunya medieval.


1992

Al compañero Félix Hernández, nº 36, p. 26 (gener-febrer-març 1992),

Article dedicat a la col·laboració de l’amic Fèlix HERNÁNDEZ BERNAL, amb motiu de la seva demostració de pastisseria dintre del cicle de conferències programades per el Casal.


1995

Josep Serra, un mestre oblidat?, nº 43, pp. 21-23, (desembre 1995).

Dedicat al mestre de cuina, Sr. Josep SERRA i FARRÉ, fill de la Riba (Tarragona), que a principis de segle – probablement el 1914-, va escriure el llibre: Manual del Cuiner, una obra que malgrat ser centenària encara és de rabiosa actualitat.


-Editorial. Presentació del “Bon Nadal, Raval. Campanya 1995”.

(Sobre aquest esdeveniment, el lector interessat trobarà amplia informació en el volum III – versió paper -, i en el volum II del digital, pp. 443-448).


”Visitant il·lustre”

ROCA-CASAL-1-700-rtq

Article dedicat a la visita del Sr. Miquel ROCA I JUNYENT acompanyat per Antoni MIQUEL I CERVERÓ que varen  fet al Casal del Cuiner.

Hi ha tres fotografies que il·lustren l’acte. Signat com “La Junta Directiva”.

ROCA-CASAL-2-700-rtq

ROCA-CASAL-3-700-rtq


-Presentació amb una introducció del llibre de l‘esmentat, SERRA, Manual del Cuiner.


[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
SUBIR